Dobrý den. Moc prosim o radu. Do svéhoparty domkuna zahradě jsem si amatérsky vestavěl otevřený krb do trojůhelnikového rohu místnosti. Abych nemusel použít žádných kovových prvků,z běžných šamotových cihel jsem vystavěl 3 klenby za sebou od předu dozadu od nejširší-nejnižší po nejužší-nejvyšší. Přední nejširší klenba je dole široká cca 130cm a vysoká cca 75cm. Zadní klenba je asi o 20cm výše než přední. Kouřovod jsem vyrobil z cestou do komína zazděných šamotovýchtrubek, které jsou vedeny pod ůhlem asi 45 stupňů v délce asi 2,5m. Komín jsem vystavěl vně budovy. Jeho celková výška je 6m, kouřovod vstupuje do komína ve výšce cca 1,8m nad zemí. Komín má vntřní rozměr cca 30x30cm a je vystavěn ze starých pálených cihel, které jsem rovnou spároval zdící maltou. Výronky malty jsem uvnitř komína při stavbě rovnou vyhlazoval štětkou, aby mohl vzduch proudit co nejlépe... Jako komínovou stříšku jsem zvolil typ NAPOLEON.
Oheň nezakládám úplně na zemi, ale při stavbě krbu se mi zdálo, že když budu topit kousek nad zemí, bude to lepší ( experimentálně ověřeno/potvrzeno ). Na zem jsem tedy polozil 2 vrstvy šamotek na placato, tzn., že oheň teď hoří cca 12cm nad zemí na plných šamotkách...
A abych nezapomněl - portál ( říkám-li to správně ) má po zúžení šířku cca 70cm a výšku k vrcholu oblouku nějakých 55cm, protože jsem dovnitř krbu vestavěl do pravé i levé strany odskákané cihly-kvůli změně polohy/výšky roštu. Vzniklé trojúhelníkové kapsy po pravé i levé straně jsem vyplnil neprodyšně zdícím materiálem.
A ted k mému dotazu : Pokud v létě nechám otevřené dveře domku, kouř nádherně táhne správným směrem. Zavřu-li ale dveře ( nasadím je na zimu ), trochu kouře začne vyklouzávat z pod klenby krbu a jde to do místnosti ( místnost má objem cca 28 metrů krychlových ). Pokud udělám jen malou škvírku pootevřením dveří na cca 2cm, vše opět funguje. V místnosti mám i poblíž krbu ( na stěně metr od něj ) malé okno široké 50cm a vysoké 80cm umístěné cca 60cm nad zemí a když zavřu dveře a pootevřu to okénko - opět je vše O.K.
. Takže mi z toho vyplývá, že potřebuji přivést do místnosti vzduch zvenčí, abych nemusel okno ani dveře pootevírat. Jelikož místnost s krbem slouží především jako opékač a ne jako zdroj tepla ( i když se samozřejmě chci též ohřát ), řekl jsem si, že tedy vzduch přivedu, ale teď právě přemýšlím jakým způsobem. Jelikož jsem si při stavbě ohniště neudělal rošt a pod něj jsem si nepřivedl přisávání, chci těsně před krbem vykopat v zemi žlábek ( žlab ), do kterého položím trubku, která půjde do boku skrz zeď domku ven ( od středu krbu ven je to asi 150cm ). Tu trubku bych po celé délce před krbem odřezal tak, aby vzduch proudící dovnitř šel z té trubky po celé délce předku krbu. Na tu vzniknuvší podélnou škvíru jsem chtěl položit plechový rošt jako víko.
1) Myslíte, že to bude stačit a bude to suplovat pootevřené dveře či okno ?
2) Jakou světlost by měla mít ta trubka ? Stačil by průměr 15cm ?
3) Může to být z materiálu třeba NOVODUR ( odpadní plastové trubky ) ?
4) Musí být ta trubka vodorovně, nebo mohu mít ústí sání venku třeba 20cm nad zemí ? Pokud by to mělo být minimálně vodorovně, budu muset bohužel překonat mnou vyrobený a dokonale proarmovaný betonový základ a to nebude vůbec jednoduché...
5) Jaký rozměr by měla mít ta výše uvedená štěrbina v zemi před krbem ?
6) Jakým způsobem vyrobit a do jaké části mám umístit pohyblivou klapku ( myši, zima... ) ?
7) Jsou vůbec moje úvahy správné - bude ta štěrbina vůbec fungovat
)) ?
Mnohokrát děkuji !
Zdraví Ante
15.11.2008 - doplňuji :
Tak jelikož jsem byl nucen na problému již zapracovat, rozhodl jsem se, že si sám zaexperimentuji. Protože domek s krbem boční zdi sousedí s mojí garáží, napadl mě nejméně bolestný způsob, jak přivést vzduch : Do té boční zdi jsem ve vzdálenosti cca 1,5m od středu předku krbu jsem těsně u podlahy prostě vysekal otvor cca 20 x 20 cm. To znamená, že nyní si nasávám vzduch z vedlejší místnosti. Plný napětí jsem zatopil v krbu - a vida - všechno v lati
Dveře i okno domku mohu mít teď zavřené a krb nekouří. Na vysekaný otvor ve zdi jsem si udělal zakrývací šoupátko a zjistil jsem, že k tomu, aby právě nešel kouř do místnosti mi stačí škvírka cca 5 x 20 cm...
Ale stejně bych chtěl znát názor odborníka... Děkuji !
Ante