gototopgototop
Vítejte,
můžete se přihlásit nebo registrovat.    Nepamatujete si heslo?
DolůStránka: 1
Téma: izolace bazénu
#1
Anonymous (host)

izolace bazénu 07/05/2008 21:46  
Měl bych dotaz ohledně izolace bazénu proti spodní vodě.
Mám provedený výkop a v přípravě je betonová deska. Ve výkopu byla spodní voda, kterou jsem svedl do vykopané jámy, hlubší asi o 80 cm, vedle bazénu a na štěrkové podloží umístil betonové skruže. Po odčerpání vody asi po 2 hod zmizela i voda z bazénu. Týden jsem odčerpával aby se hladina sp. vody nedostala nad úroveň výkopu. Nyní se voda sama snížila a bez čerpání nedosahuje výšky dna. To samozřejmě neznamená, že se tam již neobjeví. Jak mám postupovat dále. Vodu ze skruže trvale odčerpávat (při zvýšení hladiny) nebo pouze při vypouštění bazénu? Na izolaci dna a stěn bazénu použít nějaký speciální polystyren odolný vodě nebo běžně používaný firmou, která mi bazén dodá?

děkuji
 
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
#2
Pavel Dostál (Administrátor)
Administrátor
Příspěvky: 1242
graph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Pohlaví: Muž Bazény, sauny Narozeniny: 01.01.1974
Re: izolace bazénu 07/05/2008 22:53 Karma: 3
Dobrý večer.

Zvýšená hladina spodní vody je závažný problém pro jakékoliv bazény.
Nějaké informace, jak by se to dalo řešit jsem již uváděl na adrese:

http://www.abc-bazeny-sauny.cz/bazeny-stavebni-pr ... -t491.html

Záleží na tlaku vody a druhu bazénu. Pokud je tlak vyšší, než tlak vody v bazénu, tak může vzniknout problém, že se zvedne folie/plast i v případě, že bazén je napuštěn.Čerpadlo s plovákem by to mohlo řešit, ale není tam 100% jistota, že k problému nemůže dojít, např. výpadek energie, spálení čerpadla, zablokování plováku atd.

Ideální by bylo zaizolovat celou vanu proti spodní vodě, ale je to zase nákladnější. Pokud nebudete izolovat, tak bych určitě provedl drenáže mimo bazén + čerpadlo, resp. zkombinoval více ne100% opatřeních, tak aby v kombinaci to bylo téměř 100%.

Domnívám se, že polystyren mnoho vody nenasákne, nedávno jsem slyšel o polystyrenu s uzavřenou povrchovou strukturou.

V podstatě řešení by měla navrhnout dodavatelská firma. Osobně doporučuji izolaci a nebo drenáže + čerpadlo do nejnižší šachty ještě pod dno + výpust s hydrost. ventilem, kdy tlaková voda tlačící se zespodu může v případě vysokého tlaku vnikat do bazénu. Ale zase neřeší to 100%.
 
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
Zveřejňujeme soukromou a komerční inzerci.
Soukromý textový inzerát zde na fóru, cena 100 Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Komerční textový inzerát zde na fóru s odkazem, cena 200,- Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Slevy na více měsíců, nebo více inzerátů.
Příspěvek možno zadat do jakékoliv kategorie fóra.
#3
Anonymous (host)

Re: izolace bazénu 07/05/2008 23:56  
Děkuji za odpověď.

Celkové podloží, asi metr pod úrovni terénu je kamenné...taková zvětralá skála. Lze nějak poznat jestli je spodní voda tlaková? Domnívám se, že voda kolem bazénu ma kam unikat jinam než tlačit na bazén. Ale je to jen moje domněnka. Dodavatelská firma mi sice navrhne řešení, ale neručí mi za způsobené škody spodní vodou, takže se nadá na jejich doporučení 100% spolehnout.
Na ten polystyren jsem se ptal proto, že jsem slyšel, že polystyren, který je dloudobě ve vodě, ztrácí své izolační vlastnosti. Vadilo by, kdyby bylo kolem bazénu třeba 30cm vody, která není tlaková?
 
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
#4
Pavel Dostál (Administrátor)
Administrátor
Příspěvky: 1242
graph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Pohlaví: Muž Bazény, sauny Narozeniny: 01.01.1974
Re: izolace bazénu 08/05/2008 09:02 Karma: 3
Dobrý den, tlakovou vodu je těžké poznat. Podle mého názoru se tlaková voda většinou vyskytuje v níže položených místech, tj. pokud jste někde na kopci, tak to asi nehrozí. Horší to může být někde v údolí. Také může být tlaková jen přechodně, když se v okolí nahromadí hodně vody a ta pak nemá kam tak rychle uniknout. Resp. uniká tam, kde je to pro ni nejsnazší.

Většinou se tlaková voda nevyskytuje. Většinou se hovoří o zvýšené hladině spodní vody a ta pokud by byla nad úrovní dna, tak by se dalo říci, že voda je již tlaková a že působí na dno určitým tlakem, čím výše voda bude, tak tím víc tlakově působí.

Co se týká polystyrenu, tak všechny izolace které nasáknou vodou, tak ztrácejí izolaci, protože izoluje vzduch ne samotná izolace. Tím pádem je potřeba vybrat polystyren, který nenasáká. S tím ovšem nemám zkušenosti. Možná by se dalo zavolat k výrobci a poradit se.

Se zárukou na zaizolování se firmám nedivím, protože to není 100%. Navíc navrhnout řešení a realizovat jej jsou 2 různé věci.
Pokud to firma nerealizuje, tak na to asi ani záruku brát nebude, to se nemůžete divit. Pokud Vám ale nějaká stavební firma zaizoluje bazén proti zemní tlakové vodě, tak by nějaké záruky asi dát měla, protože je to přímo na to. Nicméně pokud chcete ušetřit, tak je to Vaše volba (nic proti ní), ale na poloviční řešení Vám žádná firma nedá záruku.

Osobně bych se soustředil na minimalizování případných problémů, těch pár procent rizika už musíte zvážit Vy na kolik se vyplatí.

Riziko spočívá v podstatě v tom, že u bazénu:

- z folie se voda dostane pod folii a zvedne ji, může odtrhat a pomuchlat geotextílii. Pak Vám zbývá dno odstřihnout a nechat znovu vyvařit. (pokud se tam dostane hodně vody) Někdy stačí povolit dn. výpust a vodu jen odčerpat.(případně z šachty, která je poblíž)

-bazén z plastu, voda která se dostane pod dno je v některých případech schopna dno úplně zdeformovat. Řešení je asi složitější v závislosti na tom, jak moc je dno vzedmuté a jestli jen dno, nebo i stěny.

-obkladačkový bazén - tam dost závisí na tom jak moc tlaková voda je. Hydroizolace mohou vydržet i několik MPa tlaku v závislosti na době a protitlaku. Pokud nevydrží, tak se může stát, že se obklad odloupne i s hydroizolací, nebo někde voda izolaci poruší. (tam bych se ale zeptal konkrétní firmy, s tím mnoho zkušeností nemáme)
 
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
Zveřejňujeme soukromou a komerční inzerci.
Soukromý textový inzerát zde na fóru, cena 100 Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Komerční textový inzerát zde na fóru s odkazem, cena 200,- Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Slevy na více měsíců, nebo více inzerátů.
Příspěvek možno zadat do jakékoliv kategorie fóra.
NahoruStránka: 1




Návštěvnost


TOPlist

Odkazy


Infrapenely

Moderní způsob vytápění pomocí infrapanelů.

Virtuální sídlo pro firmy

Sídla pro firmy a živnostníky v Brně a Praze. Virtuální trvalé pobyty.

Odkaz zde?

Chcete odkaz zde? Kontaktujte nás na AliasProfiCZ()gmail.com

Vybíráme



Vyhledávání


Kontakty



Lumír Konečný
Tel.: 603 869 293
lum.konecny (zav) gmail . com

Kancelář:
Potocká 7, Brno Kohoutovice

Otevřeno:
středa 13.00 - 15.00
(po dohodě i jindy)

Náhodný obrázek


Copyright www.abc-bazeny-sauny.cz | Podmínky použití stránek a možnost citací textů ze stránek. | Reklama na poradenském fóru
Veškerý obsah je chráněn autorskými právy.