Pro paní Ivettu:
Přípravky na snižování či zvyšování pH, které se standardně prodávají k bazénům mají jednu výhodu - jsou pro obsluhu při dávkování relativně bezpečné, ale jednu nevýhodu - jsou v konečném důsledku drahé.
Jsem vzděláním chemik a tak mohu sdělit, že pro zvýšení pH (z kyselého do alkalického) namísto běžně používaného pH PLUS, což bývá obyčejná soda (uhličitan sodný nebo jedlá soda (hydrogenuhlučitan sodný) používám přímo louh sodný (NaOH).
Naopak pro snížení pH z alkalického do kyselého - což je asi nejčastější potřeba u bazénů, tak namísto běžného používaného pH MÍNUS (nejčastěji je to hydrogensíran draselný) používám přímo kyselinu sírovou nebo chlorovodíkovou.
Kyseliny kupuji přímo v koncentrované podobě 96% H2SO4, nebo 37% HCl. Finančně mě to vyjde mnohem levněji, než nákup jakýchkoliv pH MÍNUSů či PLUSů.
Je tu ale jeden hlavní důvod, proč to není pro všechny - a to je bezpečnost práce při ředění kyselin. Podmínka používat ochranné brýle či štít a rukavice je samozřejmostí !
Pro ukázku mohu říct, že na snížení pH v bazénu o objemu cca 9-10 m3 o celých 1,2 pH jsem spotřeboval 0,5 l kyseliny chlorovodíkové 37%, kterou jsem naředil do 15 l kýble a pomalu nalil do bazénu na různá místa. Voda v bazénu byla mícháním velkou lopatou předem uvedená v pohyb (kruhový bazén) a filtrace byla puštěná.
Při tomto postupu došlo velice rychle k homogenizaci (promísení) vody v bazénu.
Práve bezpečnost práce je důvod, proč existují pro běžné uživatele přípravku ph Plus a Mínus i když jsou při používaní dražší.
Pokud se však koncentrovaných chemikálií nebojíte a něco o práci s nimi víte, není důvod je nepoužívat, vyjde to levněji.
Jsem na tomto webu spíše vyjímečně, tak pokud někdo bude chtít poradit a nebude to moc často, zkuste mi napsat na
vit.safarik@thermofisher.com .