gototopgototop
Vítejte,
můžete se přihlásit nebo registrovat.    Nepamatujete si heslo?
DolůStránka: 1...4567891011
Téma: Tepelné čerpadlo za 19900Kč ???
Anonymous (host)

Re: Tepelné čerpadlo za 19900Kč ??? 02/09/2007 22:50  
Koupil jsem si tento vynález od Mountfielda a rád bych se zeptal, jak dostat na výstupu co nejteplejší vodu. Píšete tady, že jste schopni z toho dostat až 30C, já se dostal maximálně na 26C. Tuším, že by se to dalo nějak seřídit na obtokových ventilech, ale nejsem si jist, zda to dělám správně. Filtraci mám na 9m3. Díky za radu.

Ventily je třeba nastavit odhadem podle výkonu čerpadla, nejlépe na průtok cca 3-4 m3 za hodinu. Na obtokové větvi na výstupu z tepelného čerpadla jsem přivřel venti asi na 1/2 (zpomalil se průtok a zvýšil tlak) a stejně tak jsem na 1/2 přivřel ventil kterým teče voda z filtrace do bazénu (to má za důsledek že část filtrované vody je tlačena do tepelného čerpadla). Jinak samotné tepelné čerpadlo neohřeje vodu o více než 5 stupňů. Když má bazén 20, tak z tepelného čerpadla jde asi 25 st.C. Tak se bazén postupně prohřívá. Když jsem postupně dosáhnul teploty 31 st.C začalo se čerpadlo již vypínat. Držím tedy bazén na 29 až 30 st.C.

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
Anonymous (host)

Re: Tepelné čerpadlo za 19900Kč ??? 07/09/2007 10:02  
Díky moc za radu. Kdybych z toho dostal o 5C víc, byl bych šťastnej, mě to dělá asi 2C a to je málo. Ještě jsem se chtěl zeptat, kde máš ručičku manometru - já se snažím to držet přesně na rozhraní zeleného a červeného pole. Zíleží nějak na teplotě venkovního vzduchu ? jak bylo okolo 20ti, zdála se mi účinnost menší. Kde měříš teplotu vody - na výstupu čerpadla nebo u trysek? Díky.

Anonymous (host)

Re: Tepelné čerpadlo za 19900Kč ??? 08/09/2007 14:02  
Dobrý den, uvažuji o koupi tohoto čerpadla ne na ohřev vody v bazénu, ale na vytápění. Trochu bych to musel předělat. Je pro mě důležité znát přesně příkony ventilátoru a kompresoru (tedy jeho elektromotoru.) Nemohli byste se podívat někdo z majitelů prosím na štítky těchto spotřebičů? Je to pro mě dost důležité. Údaje uváděné jako celková spotřeba ve W mě moc nepomůžou. Navíc asi budou zavádějící jako COP, který je pro tyto typy čerpadel naprostý nesmysl. Díky a přeji hezký den.

Anonymous (host)

Re: Tepelné čerpadlo za 19900Kč ??? 09/09/2007 13:01  
Díky moc za radu. Kdybych z toho dostal o 5C víc, byl bych šťastnej, mě to dělá asi 2C a to je málo. Ještě jsem se chtěl zeptat, kde máš ručičku manometru - já se snažím to držet přesně na rozhraní zeleného a červeného pole. Zíleží nějak na teplotě venkovního vzduchu ? jak bylo okolo 20ti, zdála se mi účinnost menší. Kde měříš teplotu vody - na výstupu čerpadla nebo u trysek? Díky.

Ručičku manometru mám kousek před červeným polem. Na teplotě venkovního vzduchu určitě záleží, protože venkovní vzduch ohřívá chladná žebra (obrácená lednička - topí dovnitř a chladí ven). Domnívám se, že ke znatelnému snížení účinnosti dojde až při poklesu venkovních teplot pod 10 st.C (současné noční teploty). Měřím teplotu bazénu na druhé straně od vtokových trysek, nezabývám se tedy přesným měřením teploty vody, která vystupuje z trysek do bazénu, protože se jedná o smíchanou vodu z tepelného čerpadla (obtoková větev) s chladnější vodou přímo od filtrace. Přesto subjektivně vnímám teplotu vody, která proudí z trysek, jako znatelně teplejší než v bazénu.

Anonymous (host)

Re: Tepelné čerpadlo za 19900Kč ??? 16/09/2007 21:45  
[quote=markotter]Díky moc za radu. Kdybych z toho dostal o 5C víc, byl bych šťastnej, mě to dělá asi 2C a to je málo. Ještě jsem se chtěl zeptat, kde máš ručičku manometru - já se snažím to držet přesně na rozhraní zeleného a červeného pole. Zíleží nějak na teplotě venkovního vzduchu ? jak bylo okolo 20ti, zdála se mi účinnost menší. Kde měříš teplotu vody - na výstupu čerpadla nebo u trysek? Díky.[/quoteŘekl jsem si, že trocha teorie nikoho nezabije a podíval jsem se tedy na ty teploty. Ač se mi zdálo, že z trysek teče velmi teplá voda, změřil jsem, že je opravdu teplejší jen o necelé 2 stupně. Ale počítej se mnou. O 2 stupně je teplejší celkový objem filtrované vody (tedy voda z tepelného čerpadla z obtokové větve smíchaná s tím zbytkem z filtrace) o objemu cca 6 m3 za hodinu. Mám bazén 20 m3 a tak se mi tedy všechna voda v něm ohřeje o 2 stupně za 20 : 6 = cca 3,3 hodiny. Počítej i nějaké další ztráty, odhadem tedy o 2 stupně za 7-8 hodin. To odpovídá deklarovaným parametrům tepelného čerpadlo - tedy že při příkonu cca 1,5 kW dává celkem výkon cca 5 kW. Opět počítejme - 1 kWh = cca 860 kcal, 1 kcal ohřeje 1 litr vody o 1 stupeň. Já mám těch litrů v bazénu 20 000 a na jejich ohřátí o 1 stupeň potřebuji 20 000 : 860 = cca 23 kWh. Při výkonu tepelného čerpadla 5 kW za hodinu bude ohřev celého bazénu o 1 stupeň trvat 23 : 5 = 4,6 hod, to znamená že o 2 stupně to bude 9,2 hod. Musím tyto výpočty potvrdit praktickou zkušeností, zatím si držím bazén na 28 až 29 st.C a užívám koupání.

Anonymous (host)

Re: Tepelné čerpadlo za 19900Kč ??? 16/09/2007 21:48  

Nějak se mi to nepodařilo správně poslat, tak se omlouvám a ještě jednou :

Řekl jsem si, že trocha teorie nikoho nezabije a podíval jsem se tedy na ty teploty. Ač se mi zdálo, že z trysek teče velmi teplá voda, změřil jsem, že je opravdu teplejší jen o necelé 2 stupně. Ale počítej se mnou. O 2 stupně je teplejší celkový objem filtrované vody (tedy voda z tepelného čerpadla z obtokové větve smíchaná s tím zbytkem z filtrace) o objemu cca 6 m3 za hodinu. Mám bazén 20 m3 a tak se mi tedy všechna voda v něm ohřeje o 2 stupně za 20 : 6 = cca 3,3 hodiny. Počítej i nějaké další ztráty, odhadem tedy o 2 stupně za 7-8 hodin. To odpovídá deklarovaným parametrům tepelného čerpadlo - tedy že při příkonu cca 1,5 kW dává celkem výkon cca 5 kW. Opět počítejme - 1 kWh = cca 860 kcal, 1 kcal ohřeje 1 litr vody o 1 stupeň. Já mám těch litrů v bazénu 20 000 a na jejich ohřátí o 1 stupeň potřebuji 20 000 : 860 = cca 23 kWh. Při výkonu tepelného čerpadla 5 kW za hodinu bude ohřev celého bazénu o 1 stupeň trvat 23 : 5 = 4,6 hod, to znamená že o 2 stupně to bude 9,2 hod. Musím tyto výpočty potvrdit praktickou zkušeností, zatím si držím bazén na 28 až 29 st.C a užívám koupání.

NahoruStránka: 1...4567891011

Návštěvnost

TOPlist

Odkazy

Infrapenely

Moderní způsob vytápění pomocí infrapanelů.

Virtuální sídlo pro firmy

Sídla pro firmy a živnostníky v Brně a Praze. Virtuální trvalé pobyty.

Odkaz zde?

Chcete odkaz zde? Kontaktujte nás na AliasProfiCZ()gmail.com

Vybíráme

Vyhledávání

Kontakty

Lumír Konečný
Tel.: 603 869 293
lum.konecny (zav) gmail . com

Kancelář:
Potocká 7, Brno Kohoutovice

Otevřeno:
středa 13.00 - 15.00
(po dohodě i jindy)

Náhodný obrázek

Copyright www.abc-bazeny-sauny.cz | Podmínky použití stránek a možnost citací textů ze stránek. | Reklama na poradenském fóru
Veškerý obsah je chráněn autorskými právy.